Chili – Såning og spiring

Når det kommer til chili, så syntes jeg det er spændende at følge det fra frø helt til frugt, så derfor planter jeg hvert år mine egne chilier.

Nogle folk begynder allerede i Oktober, andre i November og så er der dem der venter helt til Februar med at så.
Der er mange faktor i spil når det kommer til chili, jorden skal være rig på næring, der skal helst være 25 grader når de spirer, og så er der sollys, eller væksts lys, nogle siger 14 timer max, andre 16, men aldrig over 16, så stresser man planten for meget.
Jeg planter mine stærke chili (styrke over 10+) i November og mine mere milde i slut December, som oftest den 25.  da og hvis mine stærke ikke spirer på det tidspunkt, så kommer der nogle nye over.
Men da jeg godt kan lide chili året rundt, så planter jeg så også i April, og i August så er jeg næsten dækket helt ind med friske habanero året rundt.

Så og prikle jord bruger jeg gerne, men helst jiffyer da de er lidt nemmer at håndterer. Smider gerne 2 frø i hver – hvis det er en stærk chili så 3, jeg har svært ved at holde 25 grader da jeg kun har en et værelset lejlighed, så det med ha havde det varmt om natten er ikke lige så fedt. Jeg har dog et minidrivhus som holder varmen lidt over det der er i min lejlighed, men spirer procenten er lige omkring 30% for mig de seneste par år.

Når frøene begynder at spire, så sætter de det der hedder kimblade de ligger parat i uudfoldet tilstand i den lille kim, som ligger inde i frøet, de blade skal sørge for den første fotosyntese.
Når der er kommet 4 blade mere, ud over kimbladene, som oftes falder af på et tidspunkt, så planter jeg dem gerne over i små 2 cm potter, og der får de lov at stå i til de har fået et solidt rodnet.
Alt efter hvordan vejret er, og vejrudsigten, hvis det ser ud som om at vi endelig kommer over 9 grader om natten så planter jeg mine planter om i de potter de skal være i, resten af sæsonen. Men jeg sætter dem ikke ud med det samme, men mindre jeg bliver tvunget til det pga. plads problemer, men de får lov at stå inde en uge mere så rødderne kan sprede sig i den nye jord og få lidt bedre fat. Derefter så ryger de så ud og står og må nøjes med det sol der er, planterne vil ikke kunne tåle at komme ind igen da de enten vil blive stresset eller gå i chok.

Hvis man gerne vil have nogle solide planter så kan jeg anbefale at man starter med at gøde når planten har 8 blade, og jeg har så et par blæsere på så planten tvinges til at bruge energi på en lidt mere solid stamme, i sidste ende kan det godt betale sig hvis det er en sort der sætter mange frugter.

Angående minidrivhus så hvis man ikke vil bruge for mange penge, men stadig gerne vil have noget der holder bare lidt frem for billig plastik, så har Ikea et som er okay, især til prisen.

Leave a Comment

(0 Comments)